7 simpele manieren om positief te denken

Je hoort steeds vaker over ‘de kracht van het positief denken’, maar dit is een beetje een cliché. Toch zijn er fysieke en mentale voordelen aangetoond van positief denken. Het geeft je meer zelfvertrouwen, verbetert je humeur en is bovendien erg gezond.

Positief denken is positief praten, optimisme en altijd naar de positieve kant van de situatie kijken. Hoe kun jij positiever gaan denken?

  • Begin de dag positief.

Stap niet met het verkeerde been uit bed, maar begin de dag met een lach. Begin de dag met een positieve bevestiging. Praat bijvoorbeeld positief tegen jezelf in de spiegel. “Vandaag zal een goede dag zijn.”

  • Focus op goede dingen, hoe klein ook.

Een dag waarin alles goed gaat, bestaat niet. Laat je humeur dus niet beïnvloeden door (kleine) tegenslagen. Zie overal een voordeel in en zoek altijd naar de positieve kant van de situatie. Sta je vast in de file of heb je vertraging met de trein? Bedenk dan dat je nu meer tijd hebt om je boek te lezen of naar je favoriete muziek te luisteren.

  • Zie er altijd de humor van in.

Zie altijd het ironische, ook in slechte situaties. Dit is een andere mindset die positiviteit geeft. Maak er gewoon een grap over! Dat schudt de boel lekker wakker.

  • Trek een les uit situaties die fout gingen.

Iedereen maakt weleens fouten. Focus je niet of het feit dat je gefaald hebt, maar bedenk hoe je het de volgende keer beter kan gaan doen. Trek een les uit de fouten.

Leer hier hoe je positief kunt blijven in heftige situaties.

  • Zet negatieve zelfpraat om in positieve zelfpraat.

Negatieve zelfpraat is makkelijk en merk je vaak niet eens op. Toch kunnen deze gedachten diep wortel slaan. Wanneer je jezelf betrapt op negativiteit, vervang deze slechte gedachten dan door positieve gedachten.

  • Focus op het heden.

Haal geen oude koeien uit de sloot. Daar wordt echt niemand beter van. Vergeet de opmerking van 5 minuten geleden. Focus je op het nu. Dan zal je merken dat de negativiteit van anderen minder effect op je heeft.

  • Ga om met positieve vrienden en collega’s.

Omring je zelf met positieve mensen. Dan hoor je positieve verhalen, bevestigingen en opmerkingen. Dit beïnvloedt je eigen denken op een positieve manier.

Bijna iedereen kan deze lessen toepassen in zijn/haar eigen leven. Succes!