Stressreductie op het werk

Collega

Stressreductie is voor veel bedrijven een hot item. Uitval door stress is vaak langdurig. Denk maar aan een burn out. Uitval brengt bovendien extra stress voor collega’s met zich mee omdat werkzaamheden verdeeld moeten worden en vaak bovenop de eigen taken uitgevoerd moeten worden. En zo kan een kettingreactie optreden van uitval. Teveel stress op het werk wil je als werkgever dus voorkomen.

Stressreductie

Wanneer is stressreductie nodig?

Een beetje stress is helemaal niet erg. Doordat er adrenaline aangemaakt wordt, presteer je beter. Dus in geval van een deadline of een event is een beetje stress helemaal niet erg. Maar stress veroorzaakt door een verkeerde sfeer op het werk, bijvoorbeeld door onderhuidse spanningen, is geen kortdurende stress. Dit geldt ook voor werknemers die continu het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen. Bijvoorbeeld omdat ze geen grip hebben op hun werkzaamheden, deze niet aankunnen qua hoeveelheid of kwaliteit of omdat ze het moeilijk vinden om prioriteiten te stellen. In die gevallen kun je als werkgever ingrijpen. Toch is stressreductie niet alleen een taak van de werkgever.

Werkgever

Wat kun je als werkgever doen?

De werknemer kan ook zelf wat doen aan stressreductie. Bijvoorbeeld door tijdig aan de bel te trekken. Dit is echter voor veel mensen lastig omdat je heel lang het gevoel het zelf wel aan te kunnen. Tegen de tijd dat het echt niet meer gaat, is het vaak al te laat. Er zijn ook diverse cursussen en trainingen die gericht zijn op stressreductie. Je kunt hierbij denken aan mindfullness, yoga of ontspanningsoefeningen. Als er al teveel stress is, zijn er ook stressbehandelingen mogelijk. Door als werkgever actief bezig te zijn met stressreductie kun je uitval voorkomen of in elk geval de duur van het verzuim verkorten. Dit bespaart uiteindelijk ook veel geld voor het bedrijf.