Wat zijn cytokines?

Medische termen klinken meestal ingewikkeld en het is dan ook vaak onduidelijk wat het is. Zo ook het woord cytokines. Je hebt er misschien wel eens van gehoord, als behandeling tegen kanker. Of wellicht wel tijdens een lesje biologie. Maar als je er nog nooit over hebt gehoord, dan ben je zeker niet de enige. cytokines zijn eiwitten die door je lichaam zijn aangemaakt, maar ook door de medische wereld. En met sommige voedingsmiddelen zorg je ervoor dat je bepaalde cytokines aanmaakt die je liever niet in je lichaam hebt.

Wat doen cytokines?

cytokines zitten in je lichaam en zijn de boodschappers tussen afweercellen. Je lichaam maakt deze boodschappers zelf aan. Het zijn ontstekingseiwitten en helpen het afweersysteem van jouw lichaam te verbeteren. Zo remmen ze jouw afweersysteem af of activeren ze het juist. Naast het immuunsysteem communiceren de cytokines ook met cellen uit andere systemen in het lichaam en spelen ze een rol bij het zenuwstelsel, hypersensitiviteit en ontstekingsreacties.

Bij een verkeerd voedingspatroon ontstaan er juist ontstekingsbevorderende cytokines. Die wil je niet in je lichaam hebben. Er zijn zes voedingsmiddelen die deze ontstekingsbevorderende cytokines veroorzaken:

  • Suiker of glucose fructose
  • Kunstmatige transvetten
  • Plantaardige oliën
  • Geraffineerde koolhydraten
  • Te veel aan alcohol
  • Bewerkt vlees

Aan veel voedingsmiddelen is suiker of glucose fructose toegevoegd. In chips, snoepjes, koekjes, maar zelfs in andere producten waarin je dit niet verwacht. Denk aan ketchup, brood en yoghurt. Uit onderzoeken met muizen is gebleken dat het eten van veel suiker leidt naar borstkanker dat kan uitzaaien naar de longen. Dit komt door de ontstekingsreactie die suiker opwekt in je lichaam. Voor natuurlijke suiker in fruit en groente hoef je niet bang te zijn, maar eet niet te veel producten waar suiker aan toegevoegd is.

Voordat je alle koolhydraten in de ban doet om ontstekingen te voorkomen moet je weten dat niet alle koolhydraten slecht voor je zijn. Zo zijn fruit en groente goed voor je lichaam. Dit werd door onze voorouders voornamelijk gegeten. Echter zijn er nu veel producten ontstaan die te veel bewerkt zijn. Deze geraffineerde koolhydraten kunnen ook ontstekingen veroorzaken in je lichaam. Dus witte pasta’s, brood, koekjes en rijst kun je beter met mate eten of zelfs vermijden. Ook bewerkt vlees eten kan leiden tot een vergrote kans op diabetes, hartziektes, maag- en darmkanker. Bewerkt vlees bevat namelijk beschadigde eiwitten.

De meest ongezonde vetten zijn kunstmatige transvetten. Deze zijn gemaakt door waterstof toe te voegen aan onverzadigde vetten. Hierdoor is het normaal gesproken vloeibare vet steviger. Kunstmatige transvetten vind je in margarine, fastfood en chips. Ook plantaardige oliën kunnen ontstekingsbevorderende cytokines opwekken. Zo zijn maïs,- zonnebloem-, sesam-, pinda-, koolzaad- en sojaolie zo bewerkt dat deze een grote hoeveelheid omega-6 vetzuren bevatten. En een te veel aan omega-6 vetzuren leidt tot ontstekingen.

Af en toe een borreltje drinken is lekker en prima wanneer je het met mate drinkt. Maar drink je te veel alcohol, dan kan dit leiden tot erge ontstekingen. Ben je man? Houd het dan bij maximaal twee drankjes per dag. Voor vrouwen geldt een drankje per dag.

cytokines en de gezondheidszorg

Niet alleen in je lichaam, maar ook in het laboratorium maken ze cytokines, om je lichaam juist een handje te helpen. Bijvoorbeeld voor immunotherapie, dat je immuunsysteem versterkt. Deze therapie is een ondersteunende behandeling naast andere behandelingen tegen kanker. Om je lichaam dus een handje te helpen zijn er diverse middelen ontwikkeld om ontstekingen tegen te gaan. Zo heeftsanbio.nl/” style=”text-decoration:none;”> sanbio.nl uitstekende medicijnen ontwikkeld met onder andere cytokines.